Robin Hill – Biotope Architecture + Interiors

Revitalising Robin Hill: A Fusion of Rural Charm and Scandinavian Minimalism.

58b1f3ca Eee9 4896 B605 7c697b7334cd

Nestled within the scenic expanse overlooking the North West Bay and Bruny Island, Robin Hill stands as a testament to architectural innovation and sustainable revitalisation. This ambitious project embarked on a transformative journey, reimagining an extant structure to embrace breathtaking panoramas, infuse spaces with light, and harmoniously blend Scandinavian minimalism with rural architectural elements.

C91d84b0 3ca8 4fc2 A06b 2299ba0ceed9

Embracing the Landscape:

The endeavour to rejuvenate Robin Hill commenced with a vision to extend, renovate, and magnify its connection to the surrounding beauty. The original structure, adorned in corrugated iron with diminutive windows, lacked a profound link to its expansive setting. The challenge was clear: enhance the panoramic views, infuse natural light, and create a seamless flow within the existing constraints.

9a6b9fc8 6830 4b9c A3aa 5138f14f9555

Melding Tradition with Modernity:

Guided by a blend of Scandinavian minimalism and rural architectural cues, a thoughtful material palette of Corten and galvanised steel alongside timber was meticulously chosen. These elements not only resonated with the rural landscape but also embodied a modern yet harmonious integration with the surroundings.

0e0f8550 2476 432a 99c2 Fdebd1019af5

Transformative Design Elements:

The design concept unfurled into a breathtaking cantilevered extension and deck, accompanied by a reimagined workshop under the extension. Adjustments to window sizes amplified the panoramic vistas, while the retained roof underwent a metamorphosis with strategically crafted eaves, imparting an aesthetically pleasing relief to the form.

598f9775 9a87 4076 A986 54d77f135d4b

Seamless Fusion of Spaces:

The evolution of Robin Hill was more than mere renovation; it was a thoughtful integration of spaces. The new sunroom extension, adorned in warm plywood tones, seamlessly connected with the existing spaces while infusing a fresh perspective. Plywood reveals and joinery adorned the new window openings, unifying the sunroom with the new bedroom wing and bringing coherence to the narrative.

9cea3fc0 F932 4b4d 989b 192bbfa36b3d

Sustainability at the Core:

The project’s ethos centred on sustainability. Mindful of the environmental impact, the design retained the majority of the original structure, with only strategic new additions. Recycling formed the cornerstone, with existing cladding, windows, and garage doors finding new life within the revitalised space. Timber and steel from demolished elements were repurposed, resulting in a contemporary rural house that pays homage to its past.

9cf2e725 C6e0 4fb0 B2c5 51ecbca2b31f

Robin Hill stands as a testament to the artistry of architectural innovation and sustainable design. Through meticulous planning, a reverence for the landscape, and an unwavering commitment to sustainability, this project breathes new life into an existing structure. It now stands, not just as a house, but as a harmonious blend of past and present, seamlessly woven into the fabric of its breathtaking surroundings.

E5de668b 233d 4941 A4b8 Bfcbb8234155

 

In the ever-evolving realm of architectural prowess, Robin Hill emerges as a beacon, showcasing the beauty of transformation and the synergy between modernity, tradition, and sustainability.

 

 

Related posts


Dorman Beach House – Studio 101 Architects
Architecture
Dorman Beach House – Studio 101 Architects

“Internally, the prominence and expressive nature of the timber floor and ceiling evoke a causal charm of traditional beach houses of yesteryear

read more
Marble House – NTF Architecture
Architecture
Marble House – NTF Architecture

The black and white elements from the exterior architecture fluidly repeat throughout the interior creating a timeless setting.

read more
Overton Terraces – Banham Architects
Architecture
Overton Terraces – Banham Architects

Inspired by its coastal location, only 200m from the beach, and positioned atop sought-after Cottesloe real estate.

read more

Empowering An Entire Network of Industry Professionals.

Sign up to TradePass and SAVE.

Trending Now



Architecture

Overton Terraces – Banham Architects

read more

Architecture

Amaroo – Alexandra Buchanan Architecture

read more

Design

West Ashfields League Club – X+O

read more
Assembl Store (460 X 290 Px)
Become A Professional1